Lalac A2 melk

LaLac A2-melk is een biologische koemelk met alleen A2 eiwit. Dit kan bij mensen voor een betere spijsvertering zorgen, zonder buikklachten.

A2-melk

De letter A verwijst naar het type eiwit in de melk. Er zijn twee typen: A1 en A2. Na het drinken van een beker melk van het type A1-eiwit komt bij het verteren een stofje vrij dat BCM7 heet. Die afkorting staat voor bèta-casomorfine. BCM7 is een soort opiaat, dat als eigenschap heeft dat het negatief kan inwerken op de motoriek van de spijsvertering. Bij de afbraak van het A2-eiwit komt juist geen BCM7 vrij, en dus ontbreekt dit nadelige effect bij A2 melk. Dit is overigens ook het geval bij moedermelk, geitenmelk en schapenmelk

Voordelen van A2-melk boven A1-melk

Bekende klachten na het drinken van melk zijn een opgeblazen gevoel of ander ongemak bij de spijsvertering. Er zijn zelfs aanwijzingen dat er een relatie bestaat met de aandoening ‘irritable bowel syndrome’ (IBS), ofwel het prikkelbare-darmsyndroom. Patiënten hebben dan last van buikpijn, diarree en/of verstopping. Hoe dat verband precies zit moet blijken uit nader wetenschappelijk onderzoek. LaLac werkt hiervoor nauw samen met onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum waar onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen melk en IBS en de gunstige invloed van LaLac A2-melk daarop. Voor het volledige protocol van dit onderzoek, kijk op 

 

https://www.mumc.nl/onderzoek-naar-de-effecten-van-melk-op-de-darmgezondheid-bij-pds-patienten.

 

Mocht u interesse hebben in deelname aan dit onderzoek dan kan dit via een mail aan a2melk-intmed@maastrichtuniversity.nl.

Koeien geven A1- en/of A2-melk

Van de buitenkant is aan een koe niet te zien of ze ‘A1’ is dan wel ‘A2′. De meeste koeien geven alleen A1-melk, en dat is de melk die de meeste Nederlanders drinken. Daarnaast zijn er koeien die zowel A1- als A2-melk, en koeien die louter A2-melk produceren. Welke type melk een koe geeft, of beter, welk type eiwit de melk bevat, is alleen via DNA-onderzoek vast te stellen. In de praktijk betekent dit dat een boer die precies wil weten welk type koe hij op stal of in de wei heeft, een paar haren van de dames door een gespecialiseerd instituut moet laten onderzoeken. Zo zijn ook de koeien onderzocht van de boeren die hun A2-melk leveren ten behoeve van Lalac’s melk. Het gaat om verschillende rassen – voor de leek: zwart-wit, rood gevlekt en de beige-exemplaren met pluimoren uit de Alpen door elkaar – maar allemaal met een en hetzelfde specifieke A2-kenmerk.

Het verschil met lactose-intolerantie of koemelk allergie

Mensen met lactose-intolerantie hebben geen of onvoldoende lactase in de dunne darmwand. Hierdoor kan lactose in de voeding niet goed verteerd worden waardoor het onverteerd in de dikke darm terecht komt. De bacteriën in de dikke darm, gaan lactose dan ‘vergisten’ wat diarree, buikpijn en winderigheid kan geven. Bij koemelk allergie worden de klachten veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op koemelk. Het immuunsysteem ziet koemelk onterecht aan als een bedreiging voor het lichaam en maakt hierbij antistoffen aan. Naast misselijkheid en diarree kun je bij koemelk allergie ook eczeem, galbulten, jeuk en COPD krijgen. Al kunnen de fysieke symptomen van lactose intolerantie en koemelk allergie dus lijken op de effecten van BCM7, het gaat hier om een volstrekt ander proces. A2-melk is dus geen oplossing voor mensen met een lactose intolerantie of koemelk allergie.

Wetenschappelijk bewijs A2-melk

Een toenemend aantal internationale onderzoeken en wetenschappelijke publicaties laten sterke aanwijzingen zien voor positieve effecten van A2 melk op de spijsvertering. Al zo’n twintig jaar terug deden Amerikaanse en Australische wetenschappers onderzoek naar het verband tussen allerlei medische aandoeningen en het drinken van A1-melk. Onderzoekers aan Chinese topuniversiteiten vonden het afgelopen decennium, eerst bij kleine groepjes kleuters en later in breder en robuuster onderzoek – gedeeld met Amerikaanse onderzoekers – aanwijzingen dat het drinken van A1-melk leidt tot meer problemen bij de spijsvertering, een andere consistentie van de ontlasting dan bij A2-melk, minder van de gewenste vetzuren, meer signalen in het bloed voor risico op ontstekingen – en zelfs lagere cognitieve prestaties. Daarover publiceerde de Nieuw-Zeelandse wetenschapper Keith Woodford in 2019 een overzicht in het officiële wetenschappelijke tijdschrift van Europese en Noord-Amerikaanse verenigingen voor pediatrische gastro-enterologie, hepatologie en voeding. Woodfoord schreef zelf al in 2007 over wat hij de ‘melkduivel’ – BCM7 dus – noemde.

Biologische melk

LaLac melk is biologisch en dat is niet voor niets. Loop een biologische boerderij op, of beter, bezoek de stallen en je ziet het meteen. De koeien hebben de ruimte, ze lopen zelf heen en weer van de voederplek naar rustplaats, ze lopen zelf naar de melkmachine en er weer uit. Maar het belangrijkst is: ze komen veel buiten in de wei. Van begin april tot begin november. Soms in shifts, maar elke dag minstens vier uur. 

Meer kenmerken van ‘biologische veeteelt’ zijn:

  • De boer gebruikt geen kunstmest om het gras op te peppen
  • De boer gebruikt geen chemische middelen tegen onkruid in het weiland
  • De koeien krijgen geen preventieve medicijnen. Alleen als het echt niet anders kan krijgen de koeien antibiotica. En vanzelfsprekend wordt de melk van de koe dan niet gebruikt.
  • Bio-boeren boeren ‘grondgebonden’, wat wil zeggen dat zij zelfvoorzienend zijn. Er komt geen voer ‘van buiten’ aan te pas. Al het voer wordt zelf geproduceerd.

Zo kan de consument dus gezondere zuivelproducten kopen. Die producten kosten alleen wel iets meer, want ‘extensief’ boeren levert nu eenmaal minder op dan ‘intensief’ boeren. Als de koeien namelijk meer ruimte krijgen dan zijn er minder koeien op de boerderij, en is dus ook de potentiële opbrengst lager dan bij een niet-biologisch bedrijf.

Gluten allergie

A2 melk is niet plantaardig en bevat dus geen gluten.